lördag 21 mars 2009

Middag för många


I går hade vi här hemma middag för 7 vuxna och 3 barn. Detta serverade jag:
Potatisgratäng
Helstekt fläskfilé
wokade grönsaker

Potatisgratäng
2,5 kg potatis
3 gul lök
3 dl grädde
8 dl mjölk
4 dl riven ost

Skalade all potatis - phu! sen strimlade jag dem i matberedare. Finhackade även löken i matberedaren. Varvade potatis och lök med lite salt och peppar i två ugnsfasta formar. Hällde sist på gräddmjölken.
Satte in det i ugnen på 150 grader i 2 timmar.
Sen hällde jag på mer grädde samt strödde över osten.
In i ugn igen, 200 grader i ca 15 minuter.

Fläskfilé

3 hela fläskfiléer
200 g fetaost
ca 30 soltorkade tomater
färsk timjan
salt och peppar
vitlöksolja

Putsade först filén från alla senor. Snittade sedan filén längs med, och öppnade upp den. Lade in skivad fetaost, tomater samt kryddor. Hade tänkt att binda ihop fién med något, men ångrade mej och lade in den i ugen på plåt med bakplåtspapper. Ugnstemperatur 200 grader. Detta blev gott, men såg inte så gott ut, då köttet blev mer kokt än stekt. Satte på grill i ugnen några minuter men då höll jag på att bränna tomaterna. Tack vare att osten var vit och tomaterna mörkt röda så såg det vackert ut ändå. Och köttet var saftigt och gott.

Till detta serverade jag färdigköpta wokgrönsaker som jag stekte upp i olja.

Alla åt och blev mätta och jag fick några portioner över.

2 kommentarer:

  1. Åh, nu blev jag sugen på potatisgratäng. Det har jag nog inte ätit på flera år!

    SvaraRadera
  2. Jag kan låta meddela att fläskfilé gjord på detta viset blir god, saftig och dryg...
    Hehe

    /M

    SvaraRadera