tisdag 30 november 2010

Hemmagjorda maränger och chokladsås




Ibland behöver man extra socker för att vara glad.....
För några dagar sen gjorde jag hemmagjorda maränger och egen chokladsås.



Recept maränger;
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 krm ättika
Dela ägggulan från vitan. Det är bara vitan som ska användas till maränger (gulorna kan användas till pannkakor eller nåt...). Viktigt att hälla vitorna i en torr, ren bunke, det får inte vara nåt fett i bunken.
Vispa med elvisp i några minuter.
Tillsätt ättikan, vispa ca en minut till.
Tillsätt strösocker, lite i taget, vispa kraftigt tills du kan vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut.
Ta ett bakplåtspapper, rita rundlar ca 10 cm i diameter med blyerts, vänd på pappret (det glömde jag och fick blyertsstreck på marängerna...).
Häll smeten i en spritspåse. Täck cirkeln med lite smet - gärna med en sked, och spritsa sen en kant runt cirkeln.
In i ugnen ca 100 grader i ca 1 timme.
Chokladsås;
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl kakao
Låt vatten och socker koka upp.
Tillsätt kakaopulvret, låt koka upp.

Klart! Servera sedan med chokladglass eller vaniljglass, vispad grädde och lite färsk frukt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar