onsdag 22 april 2009

Minska sina matkostnader

Minska sina matkostnader

Hittade på denna sida lovefoodhatewaste några tips på hur man minska sina matkostnader.

1: Bli vän med din kyl och frys. Det är onödigt att köpa hem mat för att det sedan ska ligga i kylen, gå ut i datum och du sen kastar det. Om du inte kommer att äta av maten inom det snaraste är det en bra idé att placera så mycket som möjligt i frysen. Packa gärna i portionsförpackningar först.
Försök använd rester, exempelvis så glöms mejeriprodukter ofta bort längst in i kylen.

2: Välfyllt skafferi. Ha ditt skafferi och frys välfyllt med konserverade, torkade och frysta varor med lång hållbarhet som du vet att ni kommer att äta av.
Använd ditt skafferi genom att skapa måltider från matrester. Tex färska tomater och passerade tomater blir en god tomatsås, Ris blir tillsammans med gårdagens kyckling blir en god sallad, dryga ut din köttfärs med en burk linser osv.

3: Kolhydratskontroll. Vi lagar ofta kolhydrater såsom bröd, ris, potatis och pasta, men vi slänger också bort mycket av det varje dag. Det är lätt att koka lite för mycket pasta/ris/potatis varje gång, som sen kanske står i kylen några dagar för att sedan kastas bort, bröd blir gammalt och kastas. Försök dosera kolhydraterna bättre och försök att frysa in det bröd som inte används.

4: Lär dej älska rester. Här finns hur många tips som helst. Det enklaste tipset är nog att frysa in mat som blir över, kanske räcker det till en hel måltid.

5: Det lönar sig att planera. Det mest effektiva sättet att minska matslöseri och därigenom också matkostnaderna är att börja planera dina inköp. Inventera din kyl, frys och skafferi för att se vad du har hemma. Gör en veckoschema på middagar.


:.:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar