onsdag 10 juni 2009

Hemmagjort bröd

Bakat eget bröd!


Jag försöker baka eget bröd här hemma, men tycker faktiskt bäst om köpt rostbröd. När jag bakar bröd så blir det ofta lite grövre bröd till mannen, men eftersom han glömmer att ta upp brödet från frysen, äter han av mitt rostbröd och hans bröd ligger kvar i frysen....
För att lösa detta problem så tänkte jag baka vitt bröd som även jag kan äta.
Här kan man nog prova sig fram med olika mjölsorter, t ex durumvete, dinkel osv, men jag använde helt vanligt vetemjöl.

Receptet är dessutom det samma som pizzadeg
50 g jäst
5 dl vatten
lite salt
ca ½-1 dl rapsolja
ca 1 liter vetemjöl

Smula jäst i en bunke, värm vatten till 37 grader. Häll i mjöl, salt och olja. Arbeta väl. Jäs ca 30 minuter.
Dra i degen så att den blir rektangulär. Skär den i fyra delar, dra lite i dom, så de får chiabattaform. Jag lade alla fyra på bakplåtsklädd ugnspanna. Det blev lite trångt, men funkade. Jäs igen 30 minuter. Degen fick vara inne i ugnen ca 30 minuter i ca 200 grader.
Enkelt, gott chiabattabröd. Man kan även kavla ut degen till samma storlek som långpannan, för att då få foccatialiknande bröd.

:.:

1 kommentar:

  1. Jag brukar byta ut vetemjölet mot en liten del rågsikt, liten del havregryn och så en skvätt solrosfrö, det blir supergott!

    Ha en fortsatt fin lördag!

    SvaraRadera