måndag 8 november 2010

3 x kyckling del 2 Kycklinggryta med curry och kokosmjölk

Under lördagen hade vi massor av energi! Vi har spelat backgammon, lekt med barnen, bakat pepparkakor, suttit i biblioteket (för det är där vi har en öppen brasa), städat lite, men framför allt har vi umgåtts!

Vi lagade även i kväll kyckling.
Jag var sugen på att göra kycklinggryta, började googla och hittade massor, men givetvis kunde vi inte följa nåt recept helt och hållet - som vanligt.
När man försöker laga mat efter recept så får man ofta användning av de där kryddorna som man köpte men som man av lathet inte använder - det är så enkelt att använda sig av de vanliga kryddorna för då vet man till 100 % vad maten kommer att smaka. TRÅKIGT!! Nu skulle vi använda alla möjliga kryddor!

Här kommer ett inspirationsrecept
kycklinggryta med kokosmjölk och "currykryddor"

1 kyckling i mindre delar
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
olja
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten

Stek kycklingen några minuter i rikligt med olja på hög värme. Lägg sedan över i en stekgryta.
Stek i samma olja men med svag värme skivad lök och alla kryddor. Häll över i stekgrytan. Blanda i kokosmjölk och vatten. Låt koka i ca 30 min.

Kryddförslag - och snåla inte med kryddorna!!;

1-2 msk malen koriander
1 tsk cayennepeppar
1 tsk malen kanel
1-2 tsk curry beroende på vilken styrka det är på curryn
2 tsk garam masala
2 tsk tandoori
(här kan man ta ingefära, spiskummin, mm beroende på vad man har hemma)

Tanken var att servera detta med ris, men tiden sprang iväg (för att jag började möblera om i köket...) så när kycklingen var klar så fick det bli couscous, snabbt och enkelt.
Jag serverade än en gång med bröd, för att kunna suga upp vätskan från grytan.

Det såg inte så vackert ut så därför blir det inga bilder. Däremot smakade det jättegott. Jag tror att man kan experimentera med kryddor ganska mycket, vilket gör att man får den styrka och smak som passar.

:.:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar