tisdag 21 december 2010

Praliner som julklappar

Nu kan jag äntligen skriva om det som har sysselsatt mej de senaste kvällarna.... Jag har nämligen gjort hemmegjorda praliner till all dagispersonal på Luddes dagis. De är totalt ca 10 -12 st som jobbar där och jag tyckte att alla skulle få en liten julklapp.

Jag lade pralinerna i dubbla muffinsformar och slog sedan in dom i cellofan. Det såg snyggt och lite festligt ut!




Recept!
Vita praliner med smak av björnbär ca 50-60 st
ca 150 g vit blockchoklad till formarna + ca 50 g vit blockchoklad till "locken"

Temperera choklad:
För vit choklad;
Finhacka chokladen
Värm halva mängden choklad till 40 grader, rör ner resten av chokladen.
Rör tills chokladen får temperaturen 25 grader.
Värm sedan chokladen igen till 28-29 grader.

Jag försökte först värma choklad mha vattenbad, men det enklaste var faktiskt att värma i micron, ca 20 sekunder i taget och sen kontrollera temperaturen.

När chokladen var färdig så fyllde jag formarna, en form hade jag köpt, en form kom från en uppäten Toffefé förpackning och sen tog jag 20 ischokladformar som jag penslade inuti med choklad. Sen lät jag alltihopa stelna nån timme.

Till själva tryffeln;
200 g frysta björnbär
1.5 dl grädde
150 g mörk choklad
200 g ljus choklad
2 msk florsocker eller honung
ca 25 g smör

Gör så här;
Koka grädde och björnbär i en kastrull i några minuter. Häll av i en sil, gärna tillbaka i kastrullen. (Tänk på att björnbär kan missfärga så använd ingen trådsil som du är rädd om)
Finhacka chokladen. Blanda ner i grädden. Häll på florsocker eller honung. Rör om tills allt har smält. Häll sist i en klick smör för glansens skull.
Häll sedan tryffeln i formarna. Låt stelna.
Smält sedan vit choklad igen och lägg på som lock på varje pralin.

Sen kommer det roliga - får man loss dom ur förpackningarna.... Har man varit noga med tempereringen så är det lättare, men det är igen självklarhet ändå....
De vita pralinerna släppte jättelätt, men de mörka fick "jag slita ut med våld..."

Mörka praliner med smak av nougat ca 50 st
ca 150 g mörk choklad till formarna och 50 g till locken

Temperera choklad:

För mörk choklad;
Finhacka chokladen.
Värm halva mängden choklad till 48 grader, rör ner resten av chokladen. Rör tills chokladen får temperaturen 27 grader. Värm sedan chokladen igen till 31-32 grader.

Till tryffeln:
1,25 dl grädde
125 g nougat
100 g mörk choklad
1 msk smör
Värm grädden.
finhacka nougat och choklad.
Bland i grädden, rör tills allt har smält.
Tillsätt smöret för glansens skull.
Häll sedan tryffeln i formarna. Låt stelna.
Smält sedan mörk choklad igen och lägg på som lock på varje pralin.

Sen kan man dekorera pralinerna för att de ska se extra festliga ut.
Jag tog sugerPaste i olika färger, tryckte ut små blommor som jag sedan fäste med hjälp av lite vatten.

4 kommentarer:

  1. Moster kommer gärna och passar barn för såna läckerheter.
    God fortsättning och ett Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  2. Ps. jag kan tom vara lite pedagogisk!

    SvaraRadera
  3. Moster Ma; jag lovar att du ska få praliner varje dag om du vill passa mina barn!!

    SvaraRadera