onsdag 27 maj 2009

bakat grovt formbröd



Här kommer ett recept på bröd som jag ibland bakar.


Det blir två formbröd som jag lägger i avlånga sockerkaksformar



5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 dl rapsolja
½ dl sirap
2 tsk salt
4-5 dl vetemjöl
10 dl "annat, grovt", t ex 2 dl rågsikt, 4 dl grahamsmjöl, 2 dl vetekli, 2 dl havrekli.

Knåda ihop till den deg. Spara med att hälla i vetemjölet till sist.
Jäs ca 45 minuter. Smörj 2 1.5 liters formar med smör. Knåda ldegen lite, lägg sedan degen i formarna. Skåra brödet på snedden med vass kniv.
Jäs brödet i 40 minuter.
Grädda brödet i 200 graders ugn i ca 30 minuter.
Klart!!

:.:






2 kommentarer:

  1. Det här brödet är min nya favorit!
    Hittade det en gång när jag googlade "formbröd".
    Har bakat det flera gånger sedan dess. Allra godast är det nog när man toastar det och äter tillsammans med smör, ost och gurka. Mmmm!
    Tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. Just det... Jag brukar alltid byta ut rågsikt och havrekli mot solrosfrön och linfrön.

    SvaraRadera